Saturday, September 3, 2016

SANGAT SUKAR UNTUK MENINGGALKAN KEMANISAN GULA

Aslmlm dan selamat pagi semua..
Saya harapkan anda dan sy terus berjuang bersama RCC..
INI LAH BISNES TERBAIK untuk kita semua..
INI KALIII LAH..

Hari ni saya nak kongsi satu artikel dari seorang Doktor tentang pendapatnya berkaitan dengan manis gula pasir yg kita ambil..

Jom baca ye..
===========

KITA MEMANG PERLUKAN STEVIA!!

Credit to Dr Roslan bin Yusof, MD (USM)

Beberapa kali saya menerima pesakit yang berjanji akan meninggalkan gula. Katanya dia memang tak suka manis. Saya kata baguslah. Meninggalkan gula adalah cara yang paling murah. Kita tak perlu keluarkan belanja tambahan.

Beberapa bulan kemudian mereka datang dengan kencing manisnya masih tak terkawal juga. Saya tanya adakah dia betul-betul tinggalkan gula? Dia kata, “Tak minum dah doktor. Kalau minum manispun sikit-sikit je!”

Nampak tak apa maksudnya? Maksudnya ialah apa yang masyarakat kita faham meninggalkan gula itu ialah meninggalkan minum manis yang banyak. Kalau manis sikit-sikit itu dah kira tinggal gula… Ini bukan kes terpencil… Ramai yang beranggapan begitu. Kemudian mereka akan menambah, “kalau tinggal manis terus badan akan rasa letih.”

Kita tidak semata-mata menyalahkan mereka, tetapi sebenarnya intipati yang dapat dicungkil ialah masyarakat tidak dapat lari dari manisnya gula. Sebutlah apa saja kajian dan fakta yang mengatakan bahawa karbohidrat sudah memadai untuk memberikan tenaga, mereka akan tetap mengatakan gula itu keperluan untuk memberikan tenaga. Inilah mudaratnya gula. Kesan ketagihan yang melekat di lidah itu amat sukar untuk dibuang.

Jadi, peranan stevia cukup besar. Ia dapat menggantikan manisnya gula. Manisnya yang lazat itu akhirnya dapat menghalang seseorang dari kembali kepada gula. Bila mereka meninggalkan gula, kencing manis, darah tinggi dan pelbagai penyakit lain jadi mudah dikawal sekaligus menambah nilai untuk kesihatan mereka.

Dari sudut kesihatan… stevia bukan lagi suatu alternatif tetapi suatu keperluan. Bagi yang sihat, stevia dapat mencegah dari berlakunya pelbagai penyakit merbahaya seperti sakit jantung, kencing manis, darah tinggi, kanser dan 60 penyakit lain. Bagi yang sakit… stevia dapat membantu memudahkan pemulihannya. Bagi yang muda, stevia dapat membantu mengekalkan kesihatan dan mencergaskan minda. Bagi yang tua pula stevia dapat mencegah pereputan tulang dan menghalang penyakit. Bagi yang kurang kemampuan, mereka lebih perlukan stevia kerana mereka perlu memelihara kesihatan mereka kerana bila sakit mereka perlukan duit untuk merawatnya.

Hari ini masyarakat sememangnya tiada alasan untuk tidak menggunakan stevia. Stevia adalah alternatif dari sudut pemanis saja, tetapi keperluan dari sudut kesihatan.

Justeru adalah sangat bijak untuk bertukar kepada stevia kerana kesihatan adalah nikmat terbesar yang perlu kita pelihara....
saya kongsi tanda sayang..TQ😍😍😍😍

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA
HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu

MALAYSIA NEGARA HEBAT

MALAYSIA merupakan negara kelapan PALING TINGGI MENGGUNAKAN GULA di dunia.

MALAYSIA adalah negara PALING TINGGI KADAR OBESITI di ASEAN.

MALAYSIA adalah negara PALING TINGGI kes KENCING MANIS di ASEAN.

 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengistiharkan PERANG TERHADAP GULA. Saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah had pengambilan gula adalah TIDAK MELEBIHI 6 sudu teh gula sehari. Purata pengambilan gula di Malaysia adalah 26 sudu teh gula SEHARI.

Jika anda tidak mampu mengawal dan menghadkan pengambilan gula dalam sehari atau mungkin telah menghidapi penyakit-penyakit kronik seperti Obesiti, Kencing Manis, Tekanan Darah Tinggi, Kanser dan sebagainya, maka adalah lebih baik menggunakan atau bertukar kepada pemanis alternatif semulajadi STEVIA yang SIFAR KALORI dan lebih rendah risiko. Hati-hati dengan gula yang tersembunyi di dalam makanan dan minuman yang diproses...

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA

HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu

Friday, September 2, 2016

2 HORMON YANG MENGAWAL SELERA MAKAN

Makan bukanlah semata-mata kita mengira tentang kalori...

Jenis makanan yang kita pilih sebenarnya juga perlu kita pertimbangkan...

Terdapat dua jenis hormon yang mengawal selera makan iaitu LEPTIN & GHRELIN 

Kajian menunjukkan jika kita makan makanan proses ber'GULA' tinggi maka penghasilan LEPTIN akan meningkat..ia mengawal selera makan dan  menyebabkan tubuh kita mengumpulkan lemak...

GHRELIN pula akan menyebabkan kita sentiasa teringat 'kesedapan' makanan manis ber'GULA' tadi..ia menyebabkan kita ingin makan semula makanan tersebut...

Kedua-duanya hormon ini menyebabkan seseorang sentiasa rasa lapar ( craving) dan akhirnya akan makan tanpa henti...

Oleh kerana itu kita sangat perlu mengawal pengambilan GULA dalam pemakanan seharian kita kerana ia menyebabkan kita akan makan secara berlebihan...

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA

HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu

ANTARA KEBAIKANNYA GULA TITIS RCC STEVIA




  1. Menurunkan kadar bacaan gula sepantas 10-15 hari
  2. Berfungsi merawat luka-luka disebabkan diabetes
  3. Menyingkirkan asid berbahaya punca gangguan pengeluaran insulin dalam pankreas
  4. Bertindak sebagai anti-oksida
  5. Meningkatkan daya tahan penyakit dan daya penyembuhan
  6. Badan terasa segar dan tidak letih
  7. Tidak lagi rasa kebas-kebas
  8. Penglihatan yang kabur semakin baik
  9. Tidak perlu lagi bangun tengah malam untuk buang air kecil
  10. Mampu menahan rasa lapar yang menyebabkan penurunan berat 
Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA
HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu

Thursday, September 1, 2016

TESTIMONI PILIHAN

Kisah Aku & GULA TITIS RCC 

Sebagai seorang doktor terasa ada tugas berat yang digalas untuk bagi kesedaran kepada pesakit-pesakit untuk amalkan gaya hidup yang sihat. Tambah lagi pada mereka yang ada penyakit-penyakit kronik macam diabetes. Apalagi bila pesakit tu ibu kita sendiri atau orang-orang yang sangat rapat dengan kita.

Sangatlah payah nak ubah cara makan yang dah serasi sebelum ni. Bila tengok ibu kita gembira menikmati air teh atau kopi manis, tak sampai hati nak menghalang. Terasa aku merampas kenikmatan yang ibuku kecapi selama ini. Namun di sudut hati ini terasa gundah gulana kerana aku tahu masa berlalu dan penyakit kronik itu takkan mengundur diri. Tapi mungkin akan lebih memudaratkan.
Debaran aku setiap kali membelek memory diascan bacaan gula dalam darah ibuku, hanya Tuhan yang tahu. Selalu jugak aku menasihati dan menegur ibuku tersayang agar hentikan minum air manis, kawal gula dll. Namun apa yang aku nampak ibuku bersugul dan kata-katanya sangat menyentuh hati – “Dahlah ibu dah tua, selera ibupun tak der. Nak kena berhenti ambik air manis pulak. Sudahnya ibu nak makan apa lagi?” Sangat terguris hati, sedih dan pilu.

Sayangkan ibu, mahu yang terbaik untuk ibu, akupun sibuk ke hulu ke hilir mencari ubat diabetes yang terbaik. Bertanya physicianke sana ke mari, sudahnya buntu juga. Gula ibuku masih tak terkawal sehinggalah tetiba aku diperkenalkan dengan Gula Titis RCC!

Tak cerita panjang, aku terus belikan untuk ibuku tersayang. Dalam hatiku berdoa moga diabetes ibuku akan stabil selepas ini, InsyaAllah. Dan betullah…doaku dimakbulkan. Ibuku menggemari produk ini. Dibawanya ke mana saja dia pergi…ke KL atau ke mana-mana saja. Aku selalu nampak botolnya dalam beg kecil ibuku dan aku nampak wajahnya tersenyum melihat bacaan gula pada diascan yang ternyata lebih baik dari sebelumnya, jelas nampak sinar bahagia. Kegembiraanku pula hanya Allah yang tau. Rasa puas jadi doktor bila dapat merawat insan-insan tersayang

Alhamdulillah. Terimakasih Ya Ilahi atas kurniaanMu.
Credit buat Dr Ijan, Pakar Sakit Puan –

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA

HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu

ATKIN DIET

Diet Atkins ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat dan lemak di dalam badan. Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai sumber tenaga. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.
Prinsip Diet Atkins adalah menyekat karbohidrat, jadi tubuh kita seolah-olah dipaksa untuk membakar lemak yang disimpan. Pendekatan Diet Atkins boleh memberi kesan positif kepada kehidupan orang menghadapi risiko berkaitan dengan diabetes, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh mengurangkan masalah gastrousus, dan alahan tertentu, sakit kronik dan lemah sistem imun.

  • Kebanyakan diet anda akan berlapar. Apabila anda melakukan Atkins tidak perlu berlapar.
  • Kebanyakan diet perlu mengira kalori. Apabila anda melakukan Atkins tidak ada perlu untuk mengira kalori.
  • Kebanyakan diet anda masih ketagih makanan karbohidrat tinggi & manis. Apabila anda melakukan Atkins, anda dengan cepat akan belajar bagaimana untuk mengatasi ketagihan anda.
  • Kebanyakan diet anda tidak akan belajar bagaimana untuk membuat peralihan beransur-ansur kepada penyelenggaraan seumur hidup.
  • Kebanyakan diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun anda mengehadkan makanan berlemak, anda masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula.

4 Fasa Diet Atkins

Diet Atkins  dibahagikan kepada 4 Fasa utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 Fasa ialah:
  • Fasa 1: Induction (Induksi/Pengenalan)
  • Fasa 2: Ongoing Weight Loss (Susut Berat Badan Berterusan)
  • Fasa 3: Pre-Maintenance (Pra penyelenggaraan)
  • Fasa 4: Lifetime Maintenance (Penyelenggarann Seumur Hidup)

Fasa 1 : Induction

Induction akan memperkuatkan sistem kekebalan tubuh anda dan juga meningkatkan kesihatan kita jangka panjang. Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Diet Atkins kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Anda juga boleh meninggalkan fasa ini apabila hanya tinggal 6kg dari berat idaman.
Had 20 gram karbohidrat semasaInduction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram sehari, simpanan glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari), anda akan mengalami ketosis, mula rasa sedikit lemah atau pening, tapi jangan bimbang, apabila lemak anda mula ditukar menjadi bahan bakar, anda akan merasa segar bugar. Selepas itu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Dilarang makan Semasa Fasa 1 

  1. Semua jenis nasi, roti, bijirin, oat, mee & spagetti.
  2. Gula pasir, gula melaka, gula perang, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  3. Semua jenis buah-buahan atau jus buah-buahan
  4. Semua jenis minuman bergula, milo, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc)
  5. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
  6. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
  7. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
  8. Sos & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohidrat)
  9. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak merah.
  10. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  11. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, coklat, aiskrim, twisties, nachos, popcorn & jeruk
  12. Sate yang diperap dengan gula atau madu. Keropok lekor, otak-otak & sata.

Dibenarkan makan Semasa Fasa 1

  1. Ayam(semua bahagian) – panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
  2. Telur ayam, telur itik, telur ikan. – telur masin, telur dadar, rebus & goreng.
  3. Ikan, udang, ketam (sotong, kerang, tiram dan kupang adalah lebih tinggi karbohidrat, hadkan pengambilan)
  4. Daging(semua bahagian) – rusa, lembu, kambing – steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
  5. Sayuran hijau, seperti sawi, kangkung, bayam, salad, timun, rumpai laut & sebagainya.
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan (hadkan kepada 2-3 keping sehari).
  7. Air kosong, air mineral, air RO – minum 8 gelas sehari atau lebih.
  8. Burger atau hotdog rendah karbohitrat(hadkan pengambilan 1-2 sehari)
  9. Makan supplement seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan menguatkan daya ketahanan badan.
  10. Semua jenis minyak, seperti minyak sawit, olive oil & sebagainya.
  11. Chewing gum sugar free. (2 or 3 biji sehari)
  12. Psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)
  13. Mayonis dibenarkan dalam jumlah yang sedikit.
  14. Pemanis tiruan atau semula jadi(slenda, stevia) hadkan 3 hidangan sehari.
  15. Herba – semua herba segar dan sedikit herba kering – contohnya selasih, daun salam, daun bawang, daun ketumbar, oregano, rosemary dan lain-lain.
  16. Rempah – rempah seperti garam, saderi, lada cili, serbuk cili, ketumbar, jintan putih, serbuk kari, bawang putih, halia,paprika, kepingan lada merah ,Elakkan campuran rempah yang mengandungi gula atau tepung tambahan
  17. Avocado, buah zaitun, cendawan, kacang buncis, sengkuang, bendi, rebung, labu, tomato, soya kosong & tempe (kurangkan pengambilan).
  18. Limau & lemon (hadkan 2 sudu perahan limau sehari)
  19. Mana-mana sos tanpa gula tambahan yang tidak melebihi 2 gram karbohidrat sesudu besar boleh diterima.
  20. Kurangkan pengambilan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Walaupun tanpa gula, kafein yang berlebihan telah terbukti menyebabkan gula darah rendah, yang boleh membuat anda ketagih gula. (1 atau 2 cawan sahaja)
  21. Semua produk yang menggunakan aspartame, seperti coke light, diet coke (melambatkan penurunan bagi sesetengah orang)

Syarat-syarat Induction

  1. Minum 8 – 10 gelas sehari, jika anda masih dahaga, anda perlu minum dengan lebih banyak. Keperluan air bergantung kepada berat badan, cuaca & aktiviti anda. Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air (Penting)
  2. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam sebelum jam 8.00 malam atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan (menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
  3. Jangan makan lebih dari 20gram karbohidrat sehari. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label, periksa kiraan karbohitrat pada setiap paket.
  4. Makanan diproses di kilang selalunya ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau paket yang hendak dibeli untuk mengetahui kandungan karbohidrat.
  5. Jangan makan makanan yang telah disenaraikan dalam senarai makanan yang tidak dibenarkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis.
  6. Berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi dikuah, kuah sering diletak tepung atau gula.
  7. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi atau pasaraya besar.
  8. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula atau madu. Berhati hati ketika makan di kedai, tomyam atau sup berkemungkinan ada gula dalam masakan.
  9. Kurangkan makanan yang telah diproses seperti burger & hotdog (boleh makan, tidak digalakkan)
  10. Pastikan 12 hingga 15 gram karbohidrat adalah dari sumber sayur sayuran.


berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.
Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan. Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-80 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari.

Fasa 3 : Pre-Maintenance



Memasuki fasa 3 iaitu Pre-Maintenanceatau Pra-Penyelenggaraan, boleh ditambah buah-buahan yang lain, maka sayur-sayuran yang lebih tinggi karbohidrat, maka bijirin penuh; secara beransur-ansur meningkatkan pengambilan karbohitrat jika masih kehilangan berat badan.

Fasa 4 : Lifetime Maintenance

Untuk mengekalkan berat badan anda, anda perlu tahu berapa gram karbohidrat anda boleh makan setiap hari, Dalam fasa Penyelenggaraan Seumur Hidup (Lifetime Maintenance), anda perlu berlajar menentukan & mencari jumlah karbohidrat yang anda boleh diambil. Tetapkan nilai pengambilan karbohidrat sesuai dengan toleransi badan anda terhadap karbohidrat.
Jika anda hamil, dengan kebenaran doktor anda, anda boleh mengikuti Fasa 4 ini. Diet ini sangat ketat, lakukan rujuk dengan doktor anda / ahli gizi untuk nasihat yang tepat.Kanak- kanak bawah 12 tahun tidak dibenarkan mengikuti diet ini. Jika anda mengambil ubat-ubatan preskripsi tertentu seperti antidepresan, steroid, beta-blockers, ubat-ubatan diuretik untuk tekanan darah tinggi, atau insulin. semak dengan doktor anda sebelum memulakan Atkins.

Nota Tambahan

1. Mengira Kalori

  • Tidak ada keperluan untuk mengira kalori pada Atkins, tetapi jika gerai penurunan berat badan anda, melakukan pemeriksaan realiti kalori untuk beberapa hari.

2. Kepentingan Air

  • Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang banyak untuk mengurang kan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan. Memang itu adalah perkara yang biasa yang kita dengar dari semua orang, namun hakikhatnya apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehidrasi atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air.
  • Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas. Minum 8 – 10 gelas sehari, jika anda masih dahaga, anda perlu minum dengan lebih banyak.
  • Keperluan air bergantung kepada berat badan, cuaca dan aktiviti anda. Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air.

3. Elakkan Buah-buahan



  • Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.

4. Jangan Berlapar

  • Jangan sesekali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan sila mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.
  • Jangan biarkan perut kosong lebih dari 6 jam kecuali waktu tidur. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari & makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber vitamin dari sayuran.

5. Tabiat Makan

  • Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

6. Senaman

  • kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, sila lah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kg dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan. berjalan sudah memadai bagi yg tidak mampu bersukan.

7. Kepentingan Protien

  • Seperti yang anda kini tahu, protein memainkan peranan penting dalam penurunan berat badan dan melindungi jisim otot tanpa lemak, jadi anda kehilangan hanya lemak. Seorang yang normal perlu mengambil 0.8grams protien daripada 1kg berat badannya, manakala atlit = 1.2g hingga 1.4g protien.

8. Kepentingan Lemak

  • Pengambilan lemak adalah penting untuk mengurangkan berat badan. Lemak juga dapat meningkatkan rasa makanan dan membolehkan badan anda untuk menyerap vitamin tertentu. Pastikan setiap hidangan anda ada lemak atau protein. Makan lemak semula jadi adalah penting untuk menjadikan lemak badan anda sebagai sumber bahan api utama anda.

9. Elak Dehidrasi

  • Kehilangan air pada awal diet boleh membawa kepada gejala-gejala tidak sihat & dehidrasi. Pastikan anda mengambil garam yang mencukupi dalam bentuk sup atau masakan lain. Gejala-gejala ini akan hilang sebaik sahaja anda mula membakar lemak

10. Kalori Yang Berlebihan Punca Berat Badan Naik

  • Memang benar, kenaikan berat badan adalah kerana mengambil lebih kalori dari yang diperlukan. Tetapi hanya apabila anda makan banyak karbohidrat bersama-sama dengan lemak. Jadi sudah tiba masanya untuk meninggalkan andaian bahawa satu-satunya cara untuk mengurangkan berat badan ialah dengan mengawal pengambilan kalori. Apabila anda mengikuti pendekatan mengawal pengambilan karbohidrat, anda akan mendapat apa yang dipanggil “metabolic advantage”.
  • Dengan mengurangkan makanan berkarbohidrat, badan akan mula membakar lemak sebagai sumber tenaga. Ini bermakna anda boleh makan dalam 2,000 kalori dan masih mengalami penyusutan berat badan. Sebaliknya, jika anda mengambil 2,000 kalori pada diet rendah lemak, anda mungkin tidak dapat menurunkan berat badan, malah menambah berat badan. Kelebihan metabolik adalah bahawa pembakaran lemak mengambil masa & lebih tenaga supaya anda membakar lebih banyak kalori.
Saleri – 1 – 1.5
Asparagus – 6 – 3.3
Carrot – medium – 7.3
kobis 1/2 cawan – 2g
bayam 1/2 cawan – 0.4g
tomato 1 biji saiz sederhana – 5g
honeydew 1/2 cawan – 7.3g
Brokoli – ½ cawan – 3.9
Kobis – ½ cawan – 1.9
Bayam – 1 cawan – 1.1
Daun salad – 1 cawan – 1.3
Terung ½ cawan – 3.3
Timun – ½ – 2.5
Saleri – 1 – 1.5
Asparagus – 6 – 3.3
Carrot – medium – 7.3
Kacang
peanuts 10 biji – 2.75g
peanuts 1/4 cawan – 5.89g
almond 1/4 cawan – 6g
cashew nut 1/4 cawan – 9g
walnut 1/4 cawan – 4g
Pistachio 1/4 cawan – 8.2g
Mix nut 1/4 cawan – 7.66g
Cheese
Cheddar cheese 1 keping – 0.36g
mozarella – 0.62g
parmesan – 0.91g
Daging
Daging lembu – 0g
Daging ayam / ayam belanda – 0g
Daging kambing – 0g
Daging arnab – 0g
Sebarang jenis ikan – 0g
Sebarang kari (semua jenis daging) tanpa kuah satu hidangan : 4g
Telur  (1 biji gred A+ @ 2 biji gred C)
Omelet (telur dadar) kosong 1 biji gred A+ – 0.45g
Omelet atau scrambled(telur hancur) dgn keju ceddar – 2.23g
Omelet @ scrambled dengan sayuran – 2.38g
Omelet @ scrambled dengan sosej – 2.4g
Omelet @ scrambled dengan ayam / daging / udang – 1.11g
Omelet dengan ayam / daging / udang dan sedikit cheese – 1.98g
Omelet @ scrambled dengan cili, keju, tomato dan kacang peas –
3.75g
Omelet @ scrambled dengan cendawan – 2.05g
Seafood
Udang biasa seekor saiz xl- 0.1g
Lobster 1 ekor- 1.5g
Ketam 1 cawan – 0g
Sotong biasa 1 ekor – 1.65g
Tiram 1/2 cawan – 8.9g

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA

HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu


Royal Sweetener Stevia – Pengganti Pemanis Gula Semulajadi.

Royal Sweetener Stevia – Pengganti Pemanis Gula Semulajadi.
Sebelum tu, apa benda Gula Stevia ni sebenarnyaApa itu Gula SteviaApa itu Pemanis Stevia dan apakah kehebatannya sampai ramai benar orang cari termasuklah penggemar Diet Atkins. Dok sibuk gebang pasal gula stevia nih. Termasuklah pesakit yang mengidap penyakit kencing manis. Semuanya sibuk tengah cari benda nih..

Kajian Saintis Brazil tentang Gula Pemanis Stevia
Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 telah pun mendapati bahawa “STEVIOSID” berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000. Kali ini subjeknya adalah manusia. Seramai 106 orang berbangsa Cina tak kiralah orang laki-laki atau orang perempuan yang mengalami penyakit darah tinggi telah dijadikan bahan ujikaji. Seramai 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari.
Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama SATU TAHUN. Lama gila tu beb jadi mangsa ujikaji. Haha..
Selepas 3 bulan, tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun. Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagaibahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi.


Pemanis Stevia dan Eropah
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16.
Sejak itu orang Eropah tak pandang belakang lagi dah, jadi Gula Pemanis Stevia ini mula digunakan dengan RAKUSNYA di Eropah sehinggalah di bawa ke Asia dan munkin juga tersesat ke Asia Tenggara termasuklah ke Malaysia.
Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat. Bagi peminat teh dan kopi ini adalah satu KEBAHAGIAAN diluar jangkaan. Lepas ini, aku dah boleh makan PERIA dengan sesuka hatinya tanpa perlu memikirkan kepahitannya yang melampau itu.
Ciri paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia termasuklah manusia genius macam aku yang memang suka benda yang manis-manis nih.
Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid dan ia tidak bertoksid. Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel dan tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan.
Dan sekarang salah satu pemanis Steviayang terkenal adalah Royal Sweetener Stevia.
Bagi mereka yang ada penyakit kencing manis tu, bolehlah cuba Royal Sweetener Stevia nih. Ramai juga testimoni dan pengguna yang dah guna gula pemanis Stevia ini sebagai alternatif kepada gula sudah mendatangkan hasil yang positif. Tapi kena ingat, aku tak sebut makan gula stevia ni membolehkan penyakit kencing manis korang tu boleh sembuh 100%. Ini cuma salah satu makanan tambahan atau supplemen agar penyakit korang tu tak melarat dan mampu membantu dalam penyembuhan penyakit korang tuhh..
Kalau kena macam gambar kat bawah nih, memang sedih wo..

7 sebab mengapa kena cuba Royal Sweetener Stevia


  1. Sebagai salah satu supplement terbaik untuk membantu dalam penyembuhan penyakit kencing manis.
  2. Sebagai salah satu alternatif terbaik untuk menggantikan gula. 1 titik dah cukup untuk secawan teh. Yang minum kopi dan suka manis-manis, haruslah tambah 2-3 titik. Dan gula stevia ini adalah sifar kalori. Jadi, tak perlu risau.
  3. Majoriti pengamal Diet Atkins memang guna Stevia sebagai alternatif kepada gula. Sebab gula memang berpotensi untuk merangsang korang makan dengan lebih banyak dan menjahanamkan diet korang.
  4. Membantu dalam mengawal paras gula dan tekanan darah. Siapa yang ada masalah tekanan darah tinggi memang harus cuba gula pemanis stevia ini. Dapatkan Royal Sweetener Stevia ini dengan segera sebelum kaki korang jadi macam gambar diatas.
  5. Serius. Kepada yang ada masalah PERUT, tak kiralah GEMUK gedebab ke, gemuk menggeleber ke atau susah sangat nak turun berat badan walaupun dah berbulan-bulan tak makan nasi. Cuba jangan ambil gula yang biasa kita beli kat kedai tu. Cuba gula pemanis Stevia dalam 3 bulan pertama. Ramai yang dulunya GEMUK, kini sudah bahagia disamping disayangi isteri SETIAP MASA.
  6. Kalau korang belum kahwin dan salah satu sebabnya adalah disebabkan korang ada masalah kegemukan atau obesiti. Gula adalah salah satu PUNCA TERBESAR mengapa korang susah kurus. Gula ni memang hebat penangannya. Jadi, bertukar kepada Stevia adalah salah satu jalan penyelesaian yang boleh membantu korang masih boleh makan makanan yang ada manis-manis dan sedap-sedap. Dan of course, korang kena jaga pemakanan dan rajin-rajin bersenam. Nak kurus, MESTI rajin bersenam dan juga kawal bab pemakanan.
  7. Sebab aku suruh. Dah, gi beli cepat. Haha..
Pokok renek da daun stevia ini sudah terkenal diluar negara sebagai pokok gula dan digunakan sebagai pengganti gula tanpa kalori. Rasa gula stevia tidak sesedap gula tebu tetapi rasa manis nya tahan lebih lama dari gula biasa dan sekiranya terlebih akan terasa pahit sedikit. Ekstrak Stevia adalah 250-300 kali lebih manis dari gula Tebu. Daun stevia adalah 30 hingga 45 kali lebih manis dari gula biasa.


Kesimpulan.
Stevia adalah pengganti gula tanpa kalori.
Orang gemuk patut tukar gula kepada pemanis Stevia.
Budak-budak Pengamal Diet Atkins dan gula Stevia memang tidak boleh dipisahkan.
Orang yang hendak kurus boleh dapatkanRoyal Sweetener Stevia segera.
Gula Stevia memang BEST.

Jangan Lupa Bersenam!!!!!
AMALKAN STEVIA DALAM KEHIDUPAN HARIAN ANDA
HINDARI GULA BERTUKAR KEPADA STEVIA

Hubungi zu untuk konsultasi

 TEL/SMS/WHATSAPP ; 0178870574
FB:   Zuraini Amal
like Page Zu